top of page

Vihreäpesu EU:ssa! Miten ydin- ja maakaasu voisi ottaa uusiutuvien energialähteiden rahoituksen

EU:n uuden lainsäädännön ehdottamisesta vastaava Euroopan komissio on esittänyt suunnitelmia saastuttavien energiantuotantolähteiden merkitsemiseksi "vihreiksi". Jos nämä suunnitelmat etenevät, energiantuotanto maakaasusta ja ydinlähteistä määritellään "vihreiksi" lähteiksi, ja samaa määritelmää sovelletaan todella puhtaisiin lähteisiin, kuten tuuli- ja aurinkovoimaan.


Tämä on tärkeää, koska määritelmää käytetään rahoituksen kohdentamiseen hankkeille kaikkialla EU:ssa. Merkitsemällä nämä uusiutumattomat energialähteet "vihreiksi" he voivat saada rahoitusta, joka on varattu puhtaiden energialähteiden kehittämiseen kaikkialla EU:ssa.


Nämä kiistanalaiset suunnitelmat tekivät vieläkin vastenmielisiksi niiden julkaisun ajoituksen vuoksi. Suunnitelmat jätettiin tunteja ennen määräaikaa, jota jotkut kutsuvat yö- ja savuoperaatioksi. Johtajat pitävät näitä suunnitelmia laajalti kestävän energian käyttöönoton EU:n tavoitteita vastaan, ja TESUP on samaa mieltä!


Jotkut maat, kuten Ranska ja Tšekki, tukevat suunnitelmia sillä perusteella, että maat ovat vahvasti riippuvaisia ​​ydinenergiasta.


TESUP on samaa mieltä joidenkin poliitikkojen kanssa, joiden mielestä nämä äskettäin suunnitellut määritelmät heikentävät uusiutuvan energian tilannetta ja hidastavat EU:n etenemistä verkkoneutraaliksi sähköntuotantojärjestelmäksi. TESUP toivoo, että nämä uudet ehdotukset kumotaan lähitulevaisuudessa.