top of page

Tuulienergian perusteet: Tiesitkö termit?

Jos olet kiinnostunut uusiutuvasta energiasta, olet luultavasti kuullut tuulienergiasta. Mutta mitä tuulivoima oikein on? Ja mitä ovat kaikki nuo tuntemattomat tai tutut termit, joista kuulet jatkuvasti? Älä huolehdi, me olemme turvassa. Tässä on joitain yleisimmistä tuulienergian terminologioista selitettynä:

Tuuliturbiini

Tuuliturbiini on laite, joka muuntaa tuulienergian sähköenergiaksi. Se koostuu roottorista, konepelistä (kotelo, joka sisältää generaattorin, vaihteiston ja muut komponentit) ja tornista (roottoria ja naasellia tukeva rakenne).


Roottori

Roottori on osa tuuliturbiinia, joka muuttaa tuulessa olevan energian pyörimisenergiaksi. Se koostuu kahdesta tai kolmesta siivekkeestä, jotka on muotoiltu kantosiipiin. Tuulen puhaltaessa siivet pyörivät generaattoriin kytketyn keskinavan ympärillä.


Generaattori

Generaattori on osa tuuliturbiinia, joka muuntaa roottorin pyörimisenergian sähköenergiaksi. Se toimii käyttämällä sähkömagneettista induktiota tuottamaan sähkövirtaa.


Pitch-säätö

Pitch-säätö on järjestelmä, joka säätää siipien kulmaa roottorin nopeuden säätämiseksi. Kun tuulen nopeus kasvaa, siivet käännetään niin, että ne tuottavat vähemmän nostovoimaa, mikä hidastaa roottoria. Kun tuulen nopeus laskee, siivet käännetään niin, että ne tuottavat enemmän nostovoimaa, mikä nopeuttaa roottoria.


Kääntymisen hallinta

Yw control on järjestelmä, joka säätää roottorin suunnan siten, että se on tuulta päin. Se käyttää anturia ja moottoria kääntämään konepellin ja roottorikokoonpanon oikeaan asentoon.


Kiinnitysnopeus

Kytkentänopeus on tuulen nopeus, jolla tuuliturbiini alkaa tuottaa sähköä. Tämä nopeus on tyypillisesti noin 3-4 m/s (7-9 mph).


Katkaisunopeus

Katkaisunopeus on tuulen nopeus, jolla tuuliturbiini lakkaa tuottamasta sähköä suojautuakseen vaurioilta. Tämä nopeus on tyypillisesti noin 25 m/s (56 mph).


Kapasiteettitekijä

Kapasiteettikerroin on tuuliturbiinin tietyn ajanjakson aikana tuottaman todellisen energian suhde enimmäisenergiaan, jonka se olisi voinut tuottaa, jos se olisi toiminut täydellä kapasiteetilla samana ajanjaksona. Se on mitta siitä, kuinka tehokkaasti tuuliturbiinia käytetään.


Tuulipuisto

Tuulipuisto on ryhmä tuulivoimaloita, jotka sijaitsevat samalla alueella ja on kytketty samaan sähköverkkoon. Tuulipuistot rakennetaan tyypillisesti alueille, joissa tuulennopeus on suuri, kuten rannikkoalueille tai vuoristosoliin.


Offshore-tuulipuisto

Offshore-tuulipuisto on tuulipuisto, joka sijaitsee meressä. Offshore-tuulipuistot voivat hyödyntää voimakkaampia ja tasaisempia tuulia, joita esiintyy valtameren yllä.


gif

Nyt sinulla on perustiedot, ja toivomme, että tästä tuulienergian terminologiasta on ollut apua. Kun seuraavan kerran kuulet jonkun puhuvan tuuliturbiineista, tiedät tarkalleen, mistä he puhuvat! Pysy ajan tasalla seuraamalla TESUPia!


bottom of page