top of page

Tunnetun brittiläisen kirjailijan ja ympäristönsuojelijan Julia Hailesin näkemyksiä kestävästä kehit

Tänään bloginurkkauksessamme on erittäin tärkeä vieras - Julia Hailes. Hän on kuuluisa brittiläinen kirjailija ja ympäristönsuojelija, joka on kirjoittanut tai kirjoittanut yhdeksän kirjaa, mukaan lukien kuuluisa "Green Consumer Guide", jota myytiin yli miljoona kappaletta. Hän pitää puheita monissa erilaisissa tapahtumissa ja kampanjoissa lisätäkseen tietoisuutta ympäristöasioista. Meillä oli erittäin mukava haastattelu hänen kanssaan siitä, kuinka hän aloitti uransa, hänen puhtaaseen energiaan liittyvistä toimistaan ja projekteistaan, kuinka hän törmäsi TESUPiin ja kuinka voimme tehdä yhteistyötä hänen kanssaan. Aloitetaanpa!Hei Julia, olemme todella iloisia saadessamme tämän haastattelun kanssasi. Kiitos, että liityit joukkoomme. Aloitetaan ensimmäisestä kysymyksestämme: Olemme uteliaita siitä, kuinka aloitit ympäristöurasi. Mikä sai sinut siirtymään tähän suuntaan ja miten matkasi alkoi?


Oli keskeinen hetki, joka sai minut ajattelemaan, että minun oli todella tehtävä jotain. 1980-luvun alussa menin Etelä-Amerikkaan ja löysin itseni Länsi-Brasiliasta, Mato Grossosta. Se on upea osa maailmaa metsineen ja kosteikkoineen – ja yhdessä villieläinten kanssa.


Mutta kun seisoin katsellessani kaukaisuuteen ulottuvia sademetsiä, kuulin moottorisahojen äänen ja tajusin, että espanjalainen perhe, jonka luona asuin, kaatoi metsää. Tämä oli minulle katalysaattorina ryhtyessäni ympäristönsuojelijaksi - ja erityisesti se sai tehtäväkseni pelastaa sademetsiä.

Se oli 80-luvun alussa – nyt elämme vuotta 2023 ja teemme sitä edelleen. Jopa äskettäisellä matkallani jouduin Indonesiaan, näin ihmisten polttavan kasvillisuutta ja se särkee sydämeni. Tuho on valtava ja sillä on valtavia vaikutuksia ilmastonmuutokseen ja biologiseen monimuotoisuuteen.


Se on todellakin kauhistuttavaa, ja on erittäin tärkeää, että mahdollisimman monta intohimoista ympäristönsuojelijaa, kuten sinä, kääntää vuoroveden. Nykymaailmassa on monia kuuluisia termejä, kuten kestävä elämäntapa ja ympäristöystävällisyys. Voisitko omin sanoin selittää, mitä kestävä elämä tarkoittaa ja miten ihmisten tulisi toimia kestävän elämäntavan eteen?


Nykyään kestävyydestä on tullut todella yleinen sana, mutta kun aloitin ympäristönsuojelijana vuonna 1986, sitä ei ymmärretty laajasti. Yksinkertaisesti sanottuna kyse on kyvystä elää kuluttamatta enemmän resursseja kuin planeetta pystyy tuottamaan ja jatkaa tuotantoa ikuisesti. Valitettavasti emme ole tehneet sitä pitkään aikaan.


Meidän täytyy laittaa tavarat takaisin. Nykyään kyse ei niinkään kestävyydestä, vaan keskittymisestä on uudistuminen – kuinka voimme paitsi lopettaa tuhoamisen, mitä meillä on, vaan ennen kaikkea palauttaa sen, mitä olemme menettäneet.

Kun ihmisiltä kysytään, mitä ympäristötoimia he tekevät, he mainitsevat usein kierrätyksen. Mutta jos aiomme käsitellä tuhlaavaan yhteiskuntaamme liittyviä kysymyksiä, meidän on vähennettävä tuottamamme jätteen määrää, käytettävä kierrätystuotteita, korvattava tuotteita palveluilla ja paljon muuta. Tätä kutsutaan usein "kiertotaloudeksi" kopioivaksi luonteeksi, jossa ei ole jätettä.


Olen täysin samaa mieltä kanssasi, meidän ei pitäisi keskittyä vain kestävyyteen, vaan meidän pitäisi keskittyä myös uudistamiseen. Voitko kertoa meille toimista, joita teet kotona?


Haluaisin mainita muutamia asioita, jotka eivät ehkä ole sinulle tuttuja, kuin joitain ilmeisiä asioita, joita monet muut ihmiset tekevät.


Mutta ennen sitä yksi tärkeä asia on ymmärtää, kuinka tärkeää on, mitä teemme lähettääksemme viestin hallitukselle ja yrityksille prioriteeteistamme - ja siitä, mitä haluamme muuttaa. Tämä oli erittäin tärkeä osa alkuperäistä Green Consumer Guide Book -kirjaamme – kokoamassa suuren yleisön ja saamalla heidät kannustamaan yrityksiä muuttamaan toimintaansa. Siinä mielessä se oli uskomattoman onnistunut.


Vuonna 1987, kun soitin ensimmäisen kerran supermarketeihin kysyäkseni niiden vihreästä politiikasta, he eivät tienneet, mistä puhun. Vain vuotta myöhemmin, Vihreän kuluttajaoppaan julkaisun jälkeen, soitin heille uudelleen kysyäkseni, mitä he tekevät – ja he kaikki olivat palkanneet jonkun ottamaan johtoaseman kestävyyskysymyksissä. Vau. Se oli selvä merkki siitä, että he tiesivät, että "vihreät kuluttajat" olivat heidän asiakkaitaan, ja he kuuntelivat heitä.

Ok, tässä on joitain asioita, joita teen. Aluksi minusta on tullut hyvin kampanjoiva turisti. Minulla ei ole täysin rentouttavaa loma-aikaa, koska haastan hotellit, mitä heidän jätevesilleen tapahtuu ja mitä he tekevät suojelun suhteen tai mihin he laittavat roskat.


Käytän LED-lamppuja, kierrätän kaiken, minkä voin kierrättää, ja yritän käyttää kierrätystuotteita niin paljon kuin mahdollista. Annan paljon asioita pois Facebook Marketplacessa tai paikallisille hyväntekeväisyysliikkeille, aina kun irrotan jotain, mietin aina, mitä tahansa mahdollista tapaa, jolla joku muu voisi käyttää sitä. Meillä on sähköauto ja käytämme sähköpyöriä. Ja annamme lemmikkieläinten ruokaa, joka on valmistettu hyönteisistä, ja sen hiilijalanjälki on paljon pienempi kuin lihapohjaisilla ruoilla.


Meillä on siis muutamia asioita, joita teemme perheenä, mutta viimeinen asia, josta haluaisin puhua, on sijoittaminen ja hyväntekeväisyyslahjoittaminen. Nuorin poikani on ottanut hoitaakseen eläkkeeni keskittyen niin kutsuttuun ESG-sijoittamiseen (Environmental, Social, Governance). Hyväntekeväisyyteen liittyen olen liittynyt Global Returns Projectiin, joka on erinomainen aloite, joka kannustaa ihmisiä lahjoittamaan hyvin pienen osan kokonaissijoituksistaan "luokkansa parhaille" ilmastojärjestöille. Yksi, jonka tukemisesta nautin erityisesti, on Client Earth, joka tukee lakimiehiä, jotka panevat täytäntöön ympäristölakeja ja auttavat hallituksia kehittämään tehokkaita ympäristöpolitiikkoja.


Olen myös liittynyt organisaatioon nimeltä "Give as You Live". Se tarkoittaa, että suurimman osan verkko-ostoksista voin lahjoittaa valitsemalleni hyväntekeväisyysjärjestölle. Se on yksi niistä asioista, jotka määrittämisen jälkeen eivät vaadi lisätoimia, mutta lisäävät sitä, mitä voit antaa. Mielestäni minun pitäisi kirjoittaa blogi kaikista eri tavoista, joilla voit sijoittaa tai lahjoittaa planeetan tukemiseksi. 🙂Olet hämmästyttävä ympäristöalan edelläkävijä, Julia, meidän kaikkien pitäisi oppia sinulta monia asioita. Kerroit meille vastuullisuudestasi ja ympäristöasioistasi. Entä kotisi uusiutuva energiajärjestelmä? Mikä on sen nykyinen tila ja miten haluaisit laajentaa sitä edelleen?


Meillä oli yhdeksän vuotta rakennustyötä kotonamme Dorsetissa, johon sisältyi joidenkin vanhojen maatilarakennusten täydellinen kunnostaminen ja kompleksin luominen. Tätä varten asensimme 3 aurinkopaneelierää, ilmalämpöpumpun ja kaksi erityyppistä termostaattisäädintä.


Uusiutuviin energialähteisiin liittyvän teknologian todellinen haaste on, että ne paranevat jatkuvasti, ja on melko vaikeaa tietää, milloin ottaa harppaus ja ottaa ne käyttöön, koska ensi vuonna tulee todennäköisesti uusia, jotka antavat sinulle enemmän tehoa pienemmillä kustannuksilla. Mutta otimme riskin ja laitoimme 10 kW aurinkopaneelit ja ilmalämpöpumpun uuden ison rakennuksemme lämmitykseen lattialämmityksen kautta. Ilmalämpöpumppu on ollut ristiriitainen menestys, koska sitä ei ole asennettu oikein ja yritämme edelleen korjata sitä.


Keskeinen osa näiden asioiden haastetta on todella integroidun järjestelmän rakentaminen. Vaikka olen melko tietoinen näistä asioista, kohtaan silti monia teknisiä haasteita. Eri yritykset suosittelevat tuotteitaan, mutta ei ole helppoa yhdistää kaikkia eri komponentteja ja saada ne toimimaan saumattomasti. Jopa tekniikan ollessa asennettuna sinun on tehtävä päätöksiä koskien minkä energiantoimittajan, minkä tariffin haluat olla, kuinka olla energiatehokas ja mitä voit tehdä välttääksesi sähkön käytön ruuhka-aikoina.


Aiemmassa puheessamme mainitsit, että aiot laajentaa energiajärjestelmääsi ja lisätä aurinkopaneeleja ja tuulivoimaloita. Voitko kertoa meille hieman lisää laajennussuunnitelmastasi?


Suunnittelemme lisää aurinkopaneeleja ja TESUP-tuuliturbiinia. Olen aina ajatellut, miten ihana idea saada pieni tuuliturbiini pyörimään katolla. Mutta aiemmat vaihtoehdot, joita harkitsin, eivät olleet toteuttamiskelpoisia eivätkä ne olisi tuottaneet tarpeeksi virtaa. Minusta tuntuu kuitenkin, että TESUP-tuuliturbiinit ovat erilaisia, joten haluaisin kokeilla yhtä ja nähdä, miten se toimii.

Samaan aikaan aiomme myös lisätä aurinkopaneeleja katollemme ja myös jotain, jota kutsutaan "divertteriksi", jotta voimme käyttää osan uusiutuvasta energiasta veden lämmittämiseen sähköllä, mikä tarkoittaa, että käyttämällä vähemmän öljyä (meillä on öljykattila).


Kun asensimme aurinkopaneelit, tutkimme akun sijoittamista varastointia varten, mutta se oli erittäin kallista ja varastoi suhteellisen vähän virtaa. Ne ovat edelleen kalliita, mutta mielestäni ne ovat paljon tehokkaampia, joten se on myös suunnitelmissamme.

Siirtyessäni tuuliturbiineihin, TESUP otti minuun ensin yhteyttä heidän tuuliturbiiniensa suhteen, joten katsoin niitä ja olin todella vaikuttunut niiden suunnittelun yksinkertaisuudesta. Tällä hetkellä odotamme neuvostolta lisenssiä uusiutuvien energialähteiden lisäämiseen – toivomme saavamme sen kuitenkin pian ja jatkamme sekä TESUP Wind Turbinen että muiden aurinkopaneelien asentamista.


Tapauksesi on hyvä esimerkki kaikille, jotka haluavat rakentaa kotimaisen uusiutuvan energiajärjestelmän. Kun olet asentanut TESUP-tuuliturbiinisi ja saanut järjestelmän seuraavan osan toimimaan, tulen mielelläni käymään luonasi ja katsomaan hybridijärjestelmääsi, niin voimme tehdä toisen haastattelun kanssasi.


Haluaisin todella sen. Haluaisin myös perustaa kojelaudan. Haluaisin mennä verkkosivustolle ja nähdä kaikki tiedot sähkön ja öljyn kulutuksestamme sekä kuinka paljon tuotamme tuulella ja auringolla. Yhdistämällä kaikki tiedot yhteen paikkaan saan selkeän käsityksen hiilijalanjäljestäni ja pystyn miettimään, miten sitä voisi edelleen pienentää.


Tämä auttaa minua myös lisäämään tietoisuutta puhtaasta energiasta ja antamaan neuvoja parhaasta lähestymistavasta. On myös tärkeää viestiä siitä muille ihmisille, jotta he ovat tietoisia ja osallistuvat puhtaan energian liikkeeseen.


Muutetaan hieman suuntaa samalla kun ollaan edelleen uusiutuvan energian aiheessa. Iso-Britannia ja jotkin Euroopan maat ovat varsin edistyneitä uusiutuvien energiajärjestelmien sovelluksissa ja aggressiivisten tavoitteiden asettamisessa tuottamaan kaikki sähkö puhtaista energialähteistä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mitä asioita hallitukset tekevät teidän näkökulmastanne oikein, ja mitä niiden pitäisi muuttaa tai parantaa?