top of page

Tärinänesto tuuliturbiinillesi

On tietysti monia näkökohtia, kun asennat tuuliturbiinia kotona tai yrityksessäsi. Tämä voi sisältää turbiinin sijainnin, turbiinin asennuskorkeuden, kuinka monta estettä tuulelle on ja paljon muuta! Yksi tärkeimmistä seikoista, jota TESUP ei ole aiemmin maininnut paljoa, on turbiinisi tärinän vähentämisen tärkeys, jotta tuuliturbiinijärjestelmän vaurioitumisvaara vähenee ja turbiini toimii hyvin useiden vuosien ajan. On monia syitä, miksi tuuliturbiini saattaa täristä, ja vielä useampia tapoja pysäyttää tämä tärinä. Käsittelemme muutamia niistä tämän päivän blogissa.


Entä turbulenssi?


Joten miksi tuuliturbiinin tärinä on suuri ongelma, miten se muodostuu ja miksi se voi vahingoittaa turbiinia? Turbiineissa on muutamia päävärähtelyn lähteitä. Erityisen voimakas tärinän lähde siipillä vaaka-akselisissa turbiineissa (ajatellen samanlaista kuin Magnum 5:ssä) on tuulen vuorovaikutus turbiinin lapojen kanssa. Kun tuuli kulkee terien yli, se saa sivunopeuden ja alkaa pyöriä muodostaen pyörteitä siiven taakse. Tämä ilmiö tunnetaan paremmin nimellä turbulenssi.


Pyörrevirtojen muodostuessa turbiinin siipien ympärillä olevan ilman paineen muutoksia alkaa kehittyä. Paine laskee pyörrevirran keskellä, jolloin terää vedetään hieman taaksepäin kohti pyörrevirran keskustaa. Pyörrevirta hajoaa sitten poistaen juuri läsnä olevan paineen, jolloin terä pääsee joustamaan takaisin alkuperäiseen asentoonsa. Koska itse terät on valmistettu vahvoista materiaaleista, terä pomppii takaisin (samanlainen kuin viivain, jota pidetään pöydän päällä ja työnnetään alas). Tämä takaisinjousto aiheuttaa siivessä pieniä tärinöitä, jotka kulkevat läpi turbiinin.
Eräänlainen lapaton turbiini, joka muuttaa nämä pyörteet hyödylliseksi liikkeeksi.(https://www.inceptivemind.com/vortex-bladeless-wind-turbines-generate-electricity-vibration/18413/)Tasapainotus....


Nämä tärinät eivät yleensä aiheuta suurta vahinkoa ollenkaan, mahdollisesti vain löysäämällä pultteja turbiinin kiinnikkeessä. Tämän välttämiseksi tarkista turbiinin pulttien kireys säännöllisin huoltovälein. Toinen merkittävä syy muutamiin haitallisempiin värähtelyihin on turbiinin tasapainotus. Tasapainotettu turbiini on sellainen, jossa turbiinin pyörivien komponenttien paino on jakautunut tasaisesti ja symmetrisesti tukikomponenttien päälle. Jos turbiinia ei ole tasapainotettu kunnolla ja pyörivien komponenttien paino ei ole jakautunut tasaisesti, painava puoli voi naarmuuntua ja lyödä muita komponentteja vasten.


Tästä syystä epätasapainoinen turbiini voidaan yleensä havaita kuulemalla ajoittainen nakutusääni turbiinisi pyöriessä tai pyörittämällä turbiinia käsin ja tuntemalla, jos jossain vaiheessa vastustaa pyörimistä. Epätasapaino voi johtua siitä, että tuuliturbiinin siivet eivät ole identtisiä, vaikka niiden kokonaispaino olisi sama, ero painon jakautumisessa siiven pituudella voi aiheuttaa ongelmia tasapainotuksessa. Ensimmäinen asia, joka on tarkistettava, jos olet huolissasi turbiinisi epätasapainosta, on, että missään siivessä ei ole vaurioita. Tämä voi olla suuria naarmuja tai ehkä jotain, joka on juuttunut siiviin.
Kiinnitä ruuvit

Epätasainen painon jakautuminen voi johtua myös siitä, että tuuliturbiinin siipille on laskeutunut esimerkiksi lumi. Tässä on erinomainen esimerkki TESUP-asiakkaalta. Heidän turbiininsa on erittäin selvästi epätasapainossa, syrjäytyen sivuun. Tämä epätasapaino johtuu selvästi siitä, että niiden turbiini on epätasaisesti peitetty lumikerroksilla, jolloin toiselle puolelle laskeutuu enemmän lunta. Jos tämä turbiini pyörisi tällä epätasapainotasolla, tuuliturbiinin laakerit ja tukipilari todennäköisesti vaurioituisivat, varsinkin jos tuuliturbiini pyörii suurilla nopeuksilla.


Olet tänään onnekas blogin lukija, sillä TESUP-ammattilainen on ponnahtanut paikalle ja antanut asiantuntija-apua joistakin yleisimmistä tasapainotuksen virheistä ja niiden helpottamisesta! Ensimmäinen on kaikille asiakkaille, joilla on TESUP vaaka-akselinen turbiini, mukaan lukien mutta ei rajoittuen Master X- tai Magnum 5 -tuuliturbiinimallit. Tämä vihje koskee turbiinisi peräpäätä. Jos turbiinin taka-akselin keskikohtaa ei ole kohdistettu oikein roottorin akselin (sen, joka pyörii siihen asennettujen siipien kanssa) keskikohdan kanssa, turbiini on epätasapainossa. Korjaa tämä varmistamalla, että peräakselin kiinnitysruuvit ovat kunnolla kiinni kiristämättä niitä liikaa.

Asennusjouset

Toinen TESUP pron vinkki koskee kaikkea TESUPin tuuliturbiinien varastoa. Monet asiakkaat käyttävät hyväkseen korkeampia tuulennopeuksia korkeammilla korkeuksilla ja sijoittavat turbiininsa korkeaan asennustankoon (voi olla noin 6 m korkea). Kun tuuli työntää turbiinia, turbiini pyörii ja tuottaa hyödyllistä pyörimisliikettä. Tämä myös työntää tuuliturbiinia taaksepäin ei niin hyödyllisellä taaksepäin ja eteenpäin liikkeellä. Kun turbiinia työnnetään taaksepäin suurella pylväällä, pylväässä syntyy suuri momentti, joka taivuttaa sitä taaksepäin suuren jousen tavoin ja vapauttaa sen tuulen puhaltaessa päälle ja pois. Tämä aiheuttaa vaarallista tärinää ja voi vahingoittaa tuuliturbiinia ja asennustankoa.


Tämän korjaamiseksi tuuliturbiinin pylvääsi tulisi tukea useilla maahan kiinnitetyillä johtolangoilla, kuten tämä TESUP-asiakas! Jos olet kiinnostunut käyttämään asennustankoa turbiinillesi, katso tämä virallinen TESUP-pylväs! TESUP toivoo, että tämä blogi auttoi sinua selvittämään turbiinisi ongelmallisia tärinöitä tai ainakin kertonut joistakin seikoista, joihin kannattaa kiinnittää huomiota!