top of page

Sukella Deep Blue Funiin: Maailman meripäivää!

Hei, meren ystävät! Nyt on se aika vuodesta, jolloin keräämme räpylät, aurinkorasvan ja seikkailunhalun juhliaksemme planeettamme hämmästyttävien valtamerten valtavia ja inspiroivia ihmeitä. Aivan oikein, nyt on Maailman valtamerten päivä! Ota siis virtuaalinen snorkkelisi mukaan ja valmistaudu sukeltamaan hauskaan blogiin, jossa kerrotaan paljon faktoja valtameristä:- Tiesitkö, että maapallon valtameret peittävät yli 70 prosenttia sen pinnasta?


- Valtameressä sijaitsee maapallon pisin vuorijono, Keski-Ocean harju. Se ulottuu yli 40 000 meripeninkulman päähän ja kiemurtelee kaikkien suurten valtamerten halki, joten se on pidempi kuin Andit, Kalliovuoret ja Himalajan vuoristo yhteensä!


- Oletko koskaan kuullut "Dumbo"-mustekalasta? Tällä Disneyn hahmon mukaan nimetyllä ihastuttavalla otuksella on korvien kaltaiset evät päänsä molemmin puolin, joita se räpyttelee uidakseen sulavasti vedessä. Se on vain yksi esimerkki monista uskomattomista ja moninaisista lajeista, jotka asuttavat meren syvyyksiä.


- Australian rannikon edustalla sijaitseva Suuri valliriutta on niin suuri, että se näkyy avaruudesta! Se on maailman suurin koralliriuttajärjestelmä, joka ulottuu yli 1400 mailin päähän ja jossa elää poikkeuksellisen paljon meren elämää.


- Valtamerissä elää myös hämmästyttävän vanhoja olentoja. Esimerkiksi grönlanninhai voi elää yli 400 vuotta, mikä tekee siitä yhden maailman pitkäikäisimmistä selkärankaisista. Nämä ikivanhat hait ovat uineet Arktiksen kylmissä syvyyksissä niin kauan!


- Vaikka ajattelemme usein, että meri on sininen, siinä voi olla myös muita upeita värejä. Esimerkiksi Punainen meri on saanut nimensä punalevien satunnaisista kukinnoista, jotka antavat vedelle punertavaa sävyä. Lisäksi tietyt bioluminesenssiorganismit voivat muuttaa meren yöllä kimaltelevaksi valoshow'ksi, jossa aallot ja jäljet hohtavat liikkuessaan.


- Meri on uskomattoman syvä. Jos sukeltaisit valtameren syvimmän osan, Mariana-haudan, pohjaan, menisit jopa syvemmälle kuin Mount Everestin korkeus!Haudan syvyys on hämmästyttävät noin 36 000 jalkaa.- Oletko koskaan miettinyt, kuinka suuri osa maapallon hapesta on peräisin merestä? Noin 50-80 prosenttia hengittämästämme hapesta on merikasvien, kuten kasviplanktonin, merilevien ja levien tuottamaa.


- Meri pitää sisällään lukemattomia uponneita aarteita, kuten haaksirikkoja ja kadonneita kaupunkeja. Yksi merkittävä esimerkki on Atlantiksen kaupunki, legendaarinen saarisivilisaatio, jonka sanotaan uponneen aaltojen alle tuhansia vuosia sitten. Vaikka sen olemassaolo on edelleen mysteeri, ajatus syvyyksiin kätketystä kadonneesta kaupungista sytyttää monien mielikuvituksen.


Nämä hauskat faktat ovat vain pisara merten kiehtovien tietojen meressä, joita merten maailma tarjoaa. Maailman meripäivä on täydellinen tilaisuus tutkia ja paljastaa lisää merkittäviä faktoja valtameristämme ja kannustaa syvempään ymmärrykseen ja arvostukseen niiden kauneutta ja merkitystä elämässämme kohtaan.


Muistakaa, että jokainen päivä voi olla tilaisuus kunnioittaa ja suojella meriä, mutta tänä erityisenä päivänä voimme tehdä myönteisiä muutoksia, jotka leviävät ympäri maailmaa. Hyvää Maailman meripäivää!

bottom of page