Sähkön ja uusiutuvan energian saatavuus

Monet ihmiset kehittyneemmissä maissa pitävät veden, lämmityksen ja sähkön kaltaisten perustarpeiden hankkimista itsestään selvänä. Todellisuudessa nämä mukavuudet vaativat valtavan määrän infrastruktuuria toimiakseen tehokkaasti ja luotettavasti. Monilla mailla ei yksinkertaisesti ole käytettävissään tämän infrastruktuurin kehittämiseen tarvittavia varoja, asiantuntemusta tai poliittista vakautta, mikä estää niiden kansalaisia saamasta käyttöön näitä erittäin hyödyllisiä resursseja. Esimerkiksi sadoilla miljoonilla afrikkalaisilla naisilla ei ole luotettavaa verkkovirtaa. He luottavat päivittäisessä elämässään erilaisiin paikallisiin energianlähteisiin. Valoja on vaikea saada, sillä ne tukeutuvat paristokäyttöisiin soihtuihin auringon laskiessa. Sähköuunit ja uunit ovat olemattomia, sen sijaan nämä naiset keräävät polttoainetta ja polttavat sitä kodeissaan, luoden haitallisia höyryjä ja höyryjä.
Tämä on energiaköyhyyttä, ja se koskettaa monia ihmisiä kaikkialla maailmassa. Kierteestä on vaikea päästä irti ilman ulkopuolista apua. Ihmiset, joilla ei ole luotettavaa energialähdettä, käyttävät suuren osan ajastaan yksinkertaisesti keräämällä resursseja selviytyäkseen, kuten keräämällä polttopuita tai puhdasta vettä. Tämän vuoksi he eivät voi ansaita tarpeeksi rahaa vakaamman elämäntilanteen turvaamiseksi, ja heidän on yksinkertaisesti pakko jatkaa toimintaansa samalla tavalla. Kuvittele, miten paljon vaikeampaa olisi elää kodissasi ilman helppoa veden tai sähkön saantia! Mitään ei koskaan tehtäisi!
Yhdellä kymmenestä ihmisestä ei ole sähköä
Nykyisellä kehitysvauhdilla 670 miljoonaa ihmistä maailmassa on ilman luotettavaa sähkönlähdettä vuoteen 2030 mennessä ja elää samanlaisessa tilanteessa kuin edellä kuvattiin. Tämä aiheuttaa useita terveydellisiä, sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia ympäri maailmaa ja kaipaa kipeästi ratkaisua. Esimerkiksi 2 miljardia ihmistä käyttää edelleen kiinteitä polttoaineita, joita poltetaan kotonaan ruoanlaittoon ja kotinsa lämmittämiseen, kuten kerosiinia, eläinjätteitä ja puuta. Tästä prosessista vapautuvat savut ja myrkylliset kaasut aiheuttavat arviolta 3,8 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuosittain.
Uusiutuvien energialähteiden käyttöä edistävät politiikat
Tämä valitettava tilanne ei koske vain vähemmän kehittyneiden maiden asukkaita. Järjestelmien laiminlyönnistä johtuen osa ihmisistä rikkaammissa maissa voi jäädä syrjään, suurelta osin vaikean taloudellisen tilanteen vuoksi. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa, joka on yksi maailman vauraimmista maista, peräti 16 000 perhettä ei ole edes kytketty sähköverkkoon vaikeasti palveltavien pienituloisten alueiden vuoksi. Monien muiden on tällä hetkellä vaikeuksia maksaa jatkuvasti nousevia sähkölaskuja nykyisen energiakriisin vuoksi, mikä pakottaa monet valitsemaan kotinsa lämmittämisen ja syömisen välillä. (https://www.powermag.com/did-you-know-there-are-60000-u-s-citizens-who-lack-access-to-electricity/)
Tuetko hallituksen aloitteita uusiutuvien energialähteiden lisäämiseksi?
- Joo
- Ei
Osittain vastauksena tähän Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on pyrkinyt vahvistamaan aurinkoenergian tuotantosektoria. Tätä on yritetty vetoamalla puolustustuotantolakiin, joka helpottaa aurinkopaneelien valmistuksessa käytettävien komponenttien sekä energiatehokkaiden lämpöpumppujen ja vastaavien laitteiden komponenttien tuontirajoituksia. Tämän toivotaan lisäävän aurinkopaneelien ja yleensä uusiutuvien energialähteiden kasvua ja investointeja, mikä lisää puhtaan, halvan sähkön määrää maan asukkaiden saatavilla.
Muita politiikkoja, joilla edistetään uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoa eri maiden talouksissa maailmanlaajuisesti, joskin vähemmän suoraan, on toteutettu, mikä estää fossiilisten polttoaineiden voimanlähteiden käytön. Fossiilisilla polttoaineilla toimivat ajoneuvot aiheuttavat suurimman osan liikenneteollisuuden hiilidioksidipäästöistä. Polttoaineista, kuten dieselistä, vapautuu myös monia muita haitallisia kaasuja ja hiukkasia, jotka johtavat ympäristön heikkenemiseen ja ilman saastumiseen. Monet maat ovat ottaneet askeleen dieselautojen tuotannon kieltämiseksi vuoteen 2035 mennessä, mukaan lukien Yhdysvallat ja Iso-Britannia, mikä on erinomainen askel liikenteen päästöjen vähentämisessä!
Turvallinen energialähde
Uusiutuvan energian on nähty olevan hyvä lääke moniin maailman nykyisiin energiaongelmiin. Monet maat ovat ottaneet käyttöön samanlaisia uusiutuvaan energiaan keskittyviä politiikkoja nopeuttaakseen pyrkimyksiään nollapäästöihin. Maita ovat viime aikoina erityisesti kannustaneet Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan aiheuttamat valtavat shokkiaallot energiasektorilla ja sitä seuranneet Venäjän öljyyn kohdistuvat sanktiot sekä muut tekijät, kuten COVID-19:n vaikutukset, kehittämään kansallisesti turvallista energialähdettä. energiaa, joka ei ole riippuvainen vieraista voimista.
Mikroverkkoihin integroituja uusiutuvan energian järjestelmiä ollaan parhaillaan toteuttamassa auttamaan monien Afrikan maiden sähkövajeen ratkaisemisessa voittoa tavoittelemattomien järjestöjen kautta. Hyväntekeväisyysjärjestöt, kuten "The Borgen Project", ovat integroineet mikroverkkoja afrikkalaisiin maaseutuyhteisöihin vuodesta 2011 lähtien auttaen kouluja, sairaaloita ja kyliä. Nämä mikroverkot tuottavat sähköä uusiutuvilla energialähteillä, yleisimmin aurinkoenergialla, koska afrikkalaisessa säässä on runsaasti aurinkoa. Virta hallitaan sitten itsenäisesti ja varastoidaan akkupankkiin. Ympäröivä yhteisö voi sitten käyttää sähköä asukkaiden elämänlaadun parantamiseksi.
(https://borgenproject.org/microgrid-technology-in-african-countries/)