top of page

On-grid vs Off-grid: Mitkä ovat erot?

Aurinko- ja tuulivoima ovat kaksi mahtavaa uusiutuvan energian lähdettä, joilla voit tuottaa sähköä kotiisi. Mutta kun haluat valita oikean järjestelmän, saatat joutua valitsemaan aurinko- ja tuulivoimaa käyttävien verkkoverkkoon kytkettyjen ja verkkoon kytkemättömien vaihtoehtojen välillä. Älä huoli, me autamme sinua ymmärtämään erot ja tekemään tietoon perustuvan päätöksen. Sukelletaanpa siis asiaan!Verkkoon kytketyt järjestelmät, olivatpa ne sitten aurinko- tai tuulivoimalla toimivia, on liitetty paikallisen sähkölaitoksen sähköverkkoon. Nämä järjestelmät toimivat yhdessä sähköverkon kanssa, jolloin saat lisävirtaa sen lisäksi, mitä saat sähköyhtiöltä. Jos valitset aurinkovoiman, verkkoon kytketyissä järjestelmissä käytetään aurinkosähköpaneeleita tuottamaan sähköä auringonvalosta. Paneelien tuottama ylimääräinen energia palautuu verkkoon, josta saat hyvityksiä nettomittauksen kautta. Tämä tarkoittaa, että jos aurinkojärjestelmä tuottaa enemmän energiaa kuin käytät, voit hyvittää sähkölaskujasi hyvityksillä.


Aika siistiä, eikö? Vastaavasti tuulivoiman osalta verkossa olevat järjestelmät tuottavat sähköä tuuliturbiinien avulla. Kaikki niiden tuottama ylimääräinen energia menee myös takaisin verkkoon, jolloin voit ansaita hyvityksiä. Koska sekä aurinko- että tuulivoimajärjestelmät ovat verkossa, säästyt ylimääräisen energian varastoimiseen tarvittavien akkujen aiheuttamilta hankaluuksilta ja kustannuksilta. Ne tarjoavat luotettavan sähkönlähteen, ja ne voivat jopa säästää rahaa sähkölaskuissa nettomittauksen ansiosta. Äläkä unohda, että sähköverkon varajärjestelmä takaa, ettet jää pimeän päälle silloin, kun energian kysyntä on suurta tai kun uusiutuvan energian tuotanto ei riitä.


Toisaalta sähköverkon ulkopuoliset järjestelmät ovat riippumattomia, eikä niitä ole kytketty sähköverkkoon tai sähköyhtiöön. Näissä järjestelmissä voidaan yhdistää aurinkopaneelit ja tuuliturbiinit sähköntuotantoon, minkä vuoksi ne sopivat erinomaisesti syrjäisille alueille tai paikkoihin, joissa sähköverkkoon pääsy on epäluotettavaa. Verkon ulkopuoliset järjestelmät käyttävät akkuvarastoja aurinkopaneeleista ja tuuliturbiinista tuotetun energian varastoimiseen. Näin sinulla on sähköä myös silloin, kun sähköverkko on poikki tai ärsyttävien sähkökatkosten aikana. Tämä on valtava etu, varsinkin jos asut syrjäisellä tai sähkökatkoille alttiilla alueella.


Mutta hetkinen, on muutama asia, jotka on otettava huomioon ennen kuin hyppäät verkkovapaaseen maailmaan. Nämä järjestelmät vaativat huomattavan alkuinvestoinnin, sillä sinun on investoitava akkuihin, jotta sinulla on riittävästi energiaa varastoituna niitä aikoja varten, jolloin auringonvaloa tai tuulta ei ole. Äläkä unohda ylläpitokustannuksia. Akut saattavat vaatia hoitoa ja ajan mittaan myös vaihtoa, mikä voi lisätä kulujasi. Alkuinvestoinneista huolimatta verkkovapaat järjestelmät voivat kuitenkin tuoda pitkän aikavälin kustannussäästöjä poistamalla ärsyttävät sähkölaskut.


Toinen hyvä asia off-grid-järjestelmissä on se, että ne on suhteellisen helppo asentaa. Koska niitä ei tarvitse liittää sähköverkkoon, asennus on yksinkertaisempaa ja mutkattomampaa. Tämä on suuri etu, varsinkin jos etsit itsekantavaa uusiutuvaa energiaratkaisua ilman liikaa vaivaa.


Yhteenvetona voidaan todeta, että sekä verkkoon kytketyillä että verkkoon kytkemättömillä aurinko- ja tuulivoimaa käyttävillä järjestelmillä on omat hämmästyttävät etunsa. Verkkoon kytketyt järjestelmät tarjoavat luotettavan sähkönlähteen, joka täydentää sähköverkkosi tehoa, ja niiden lisäbonuksena on nettomittaus ja mahdolliset säästöt sähkölaskuissasi. Ne tarjoavat aurinko- ja tuulienergian edut ja pitävät sinut samalla yhteydessä sähköverkkoon, joten sinulla on aina varavirtalähde, kun tarvitset sitä.


Verkon ulkopuoliset järjestelmät taas tarjoavat täydellisen energiariippumattomuuden, suojaavat sinua sähkökatkoksilta ja säästävät mahdollisesti rahaa poistamalla kuukausittaiset sähkölaskut. Muista kuitenkin, että sähköverkon ulkopuoliset järjestelmät edellyttävät huomattavia alkuinvestointeja akkuvarastoihin, ja jatkuvat ylläpitokustannukset on otettava huomioon. Kun haluat valita verkkoon kytkettävien ja verkon ulkopuolisten järjestelmien välillä, mieti hetki omia tarpeitasi ja olosuhteitasi. Näin löydät sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon.bottom of page