top of page

Mitä tekisit jos joutuisit lähtemään kotoa?

Valitettavasti fidziläiset tietävät vastauksen...

Lähes kaikki tietävät Fidžistä, kauniista rannoista ja matkailukohteista. Valkoisia, pitkiä rantoja, turkoosia vettä, palmuja…

Fidži on maa ja saaristo eteläisellä Tyynellämerellä. Se ympäröi Koro-merta noin 1 300 mailia (2 100 km) pohjoiseen Aucklandista, Uudesta-Seelannista. Saaristo koostuu noin 300 saaresta ja 540 luodosta, jotka sijaitsevat noin 1 000 000 neliökilometrin alueella. Noin 100 saaresta 300:sta on asutettua.

https://www.britannica.com/place/Fiji-republic-Pacific-Ocean


Viime aikoina Fidži on taivas sen lisäksi, että se tunnetaan muustakin, merivesien nousun uhasta.

Koska Fidži on saaristo, joka vuosi uhkaa uppoaminen.Todellisuus iskee kovaa, maapallon lämpötila nousee, mutta ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat enemmän joissakin osissa maailmaa. Vaikka Fidži tuottaa alle 1 % maapallon hiilidioksidipäästöistä, voimakkaimmat vaikutukset kohdistuvat tähän maahan. Esimerkiksi kun Australia tuottaa 15 tonnia hiilidioksidia henkeä kohti, mikä on yksi suurimmista päästöistä henkeä kohti, Fidži vain 1,95 tonnia henkeä kohti.


Fidži ei kuitenkaan ole ainoa uppoava kaupunki, muut ovat Jakarta, Amsterdam, Lagos, Venetsia, Aleksandria, Kiribati, Ho Chi Minh City, Bangkok, Ranskan Polynesia, Charleston, Miami, New Orleans, Salomonsaaret, Dhaka, Malediivit, Houston, Tuvalu ja Rotterdam. Hiilidioksidipäästöjen ja ilmastonmuutoksen lisääntyessä myös näiden kaupunkien määrä kasvaa.


Syy merenpinnan nousuun

Vastaus ei ole vaikea. Olemme kohdanneet sen jo vuosia.

Merenpinnan muutosta ohjaavat erilaiset mekanismit, jotka toimivat eri tila- ja aikamittakaavassa. Merenpinnan nousu johtuu valtameren lämpölaajenemisesta sen lämmetessä ja valtameren vesimassan kasvusta, joka johtuu vuoristojäätiöiden sekä Etelämantereen ja Grönlannin jäätiöiden sulamisesta.


Koska ihmisen toiminta edelleen vaarantaa ympäristöä, saaret ovat yhä alttiimpia ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Fossiilisten polttoaineiden polttaminen vapauttaa hiilidioksidia, kasvihuonekaasua, joka vangitsee lämpöä ilmakehään. Kun maapallon pintalämpötila nousee, planeetan jäätiköt ja jääpeitteet sulavat ja merenpinta nousee.


Nousun suuruus riippuu voimakkaasti tulevien hiilidioksidipäästöjen nopeudesta ja tulevasta ilmaston lämpenemisestä, ja nopeus saattaa yhä enemmän riippua jäätiköiden ja jääpeitteen sulamisnopeudesta.


Vuonna 2013 Yhdistyneet Kansakunnat julkaisi laajan raportin, jonka mukaan ilman suuria päästövähennyksiä merenpinta voisi nousta 1,5–3 jalkaa vuoteen 2100 mennessä. Kansallisen ilmailu- ja avaruushallinnon mukaan vuosina 1900–2018 maailman keskimääräinen meri taso nousi 16-21 cm.


NASA on käynnistänyt Intergovernmental Panel on Climate Change AR6 Sea Level Projection Tool kartoitusennusteet merenpinnan tulevasta noususta maailmanlaajuisesti vuodesta 2020 vuoteen 2150 riippuen tulevista päästöskenaarioista.

https://sealevel.nasa.gov/data_tools/17


Se ei ollut jyrkkä ja äkillinen, vuosien aikana merenpinta on noussut ja suurin osa ihmisistä ei halunnut nähdä sitä.


Katsotaanpa lisää skenaarioita. Mitä tapahtuu, kun merenpinta nousee?

Jääpeitteet sulavat, arktiset merijäät sulavat, vesivarat ovat paineen alaisena, helleaallot ja rankkasateet voimistuvat, koralliriutat katoavat, merieläimet ja muut eläimet vaeltavat napoille ja jopa kuolevat sukupuuttoon. Eroosio vahingoittaa ruokaa, ravinnon saanti uhattuu ja nälänhätä. Merivesi tulvii makean veden lammet.


Ihmisten on hylättävä kotinsa, väestö on alttiina siirtymiselle, sairauksille ja ihmishengille. Näitä ihmisiä kutsutaan ilmastopakolaisiksi tai unohdetuiksi ihmisiksi ja kaupunkeja aavekaupungeiksi.Merenpinnan nousu on johtanut Fidžin rannikkoalueiden eroosioon, ja suolaveden tunkeutuminen on tuhonnut viljelysmaata ja pakottanut asukkaat muuttamaan turvallisemmalle maalle. Vunidogoloa on yksi heistä. Se oli ensimmäinen fidziläinen kylä, joka koki ilmastonmuutoksen vaikutukset. Kylä koostui 26 talosta, joissa asui 32 perhettä. Kylän tilalle tuli heidän uusi kotinsa Kenani.

Vaikka Canberra ja Brasilia osoittavat, että suuren väestön siirtäminen on mahdollista, asiantuntijat toteavat, että siirto ei ole pysyvä ratkaisu, joka ei ratkaise ongelman perimmäisiä syitä.

Merenpinnan nousun aiheuttaman onnettomuuden välttämiseksi on olemassa joitain hallitusten mukaan niin sanottuja ratkaisuja. Yksi niistä on suunnitella rannikkoviivat uudelleen luomalla suurempia aaltoja, lisäämällä paikoin sedimenttikerroksia tai siirtymällä korkeammalle. Muutto on kuitenkin vaikeaa, ja sillä on merkittäviä taloudellisia, sosiaalisia ja psykologisia vaikutuksia ihmisiin.


Merenpinnan nousu Fidžin alueella on vain esimerkki ilmastonmuutoksesta. Se ei koske vain yhtä tai useampaa maata tai aluetta. Vaikutus leviää ja leviää jo kaikkialle maailmaan. Koska elämme globaalissa maailmassa vastahakoisesti tai emme, olemme riippuvaisia ​​toisistamme. Asiantuntijat uskovat, että ilmastonmuutoksella on suurempi vaikutus, ellei globaali yhteisö ryhdy vakaviin toimiin saastumisen, luonnonympäristön ylikehityksen ja luonnonvarojen liikakäytön suhteen.Kuten aiemmin mainittiin, Fidži on vain esimerkki, se ei ollut ensimmäinen eikä tule olemaan viimeinen. Jokainen tekomme vaikuttaa toisiimme. Voimme alkaa olla tietoisia maapallosta ennen kuin on liian myöhäistä. Esitä tämä kysymys: välitän maapallosta, vai mitä?