top of page

Lataa sähköajoneuvo omalla tehollasi!

Kestävä teknologia on nousussa! Monet maat ympäri maailmaa ovat alkaneet kannustaa ympäristöä parantavien teknologioiden käyttöönottoon. Yksi tällainen teknologiakehitys on sähköautojen, linja-autojen ja muiden liikennemuotojen yleistyminen. Kestävän liikenteen määrän lisääminen maailmassa on loistava tapa vähentää päästöjä sekä ihmisten ja rahdin kuljetuksen vaikutuksia ympäri maailmaa koko ympäristöön. Monet ihmiset ovat alkaneet seurata tätä sähköistettyjen ajoneuvojen kehitystrendiä ostamalla oman sähköautonsa päivittäisiin kuljetustarpeisiinsa saastuttavien polttomoottoriautojen sijaan. Tämä on tietysti loistava tapa vähentää yksilön vaikutusta ympäristöön ja vähentää itse auton hiilidioksidipäästöjä. Jos auton lataamiseen käytetty teho on kuitenkin peräisin maakaasu- tai hiilivoimaloista, päästöt vain siirretään muualle, mikä vähentää sähköajoneuvotekniikan mahdollista vaikutusta.

Ratkaisu tähän ongelmaan on tuottaa sähköä, jota käytetään auton voimanlähteenä ilman päästöjä. Uusiutuva energia on loistava tapa saavuttaa tämä, sillä se hyödyntää luonnollista, päästötöntä voimanlähdettä eli tuulta, aurinkoa ja vuorovesi. Tämä on idealtaan hienoa, mutta käytännössä vaikeaa. Sähköenergia, johon useimmat ihmiset pääsevät, saadaan tietyn maan sähköverkosta. Tällä hetkellä suuri osa sähköverkkoihin tuotetusta sähköstä tuotetaan uusiutumattomista lähteistä, kuten maakaasusta ja hiilestä.


Nämä energialähteet päästävät ympäristöön saasteita, erityisesti hiilidioksidia ja muita lämmitysaineita, mikä nopeuttaa ilmaston lämpenemistä. Valitettavasti tällä hetkellä useimpien maiden verkoista otetun ja sähköajoneuvoissa käytetyn energian ei voida katsoa aiheuttavan nollapäästöjä, koska epäsuorasti saasteita vapautuu autoon. Energiayhtiöt ja hallitukset pyrkivät vähentämään verkkojen hiilidioksidipäästöjä nopeasti vähentääkseen saastuttavien lähteiden kautta tuotetun sähkön osuutta. Tämä merkitsisi riippuvuuden vähentämistä fossiilisista polttoaineista, kuten maakaasusta ja hiilestä, ja niiden vaihtamista uusiutuviin energialähteisiin, kuten tuuli- ja aurinkoenergiaan.
(https://yourenergy.extension.colostate.edu/fuels-electric-grid/)


Joten miten aiot varmistaa, että autosi käyttövoimaan käytettävä sähkö on täysin saastuttamatonta ja uusiutuvaa? No on kaksi päämenetelmää. Ensimmäinen on liittyä energiantoimittajaan, joka toimittaa sataprosenttisesti energiastaan ​​täysin uusiutuvista ja vihreistä lähteistä. Tämä voidaan saavuttaa katsomalla tietyn palveluntarjoajan verkkosivustoa ja tutkimalla sen uusiutuvaa energiaa koskevaa politiikkaa. Se voidaan saavuttaa myös katsomalla vertailusivustoja ja artikkeleita nähdäkseen, mitkä toimittajat käyttävät uusiutuvaa energiaa.


Tämä ensimmäinen menetelmä voi joskus olla hieman hankala käytännössä. Jotkut alueet on lukittu käyttämään tiettyä energiantarjoajaa tai ne on lukittu pieneen joukkoon palveluntarjoajia lähellä olevan infrastruktuurin saatavuuden vuoksi, esimerkiksi taloosi asennettu tietyn yrityksen omistama sähkömittari saattaa olla tarpeen vaihtaa palveluntarjoajan vaihtamiseksi. Useiden palveluntarjoajien kanssa voi myös olla vaikeaa ja epämukavaa tehdä vaihto, mikä vaikeuttaa sähköntuottajapalveluista luopumista. Voi olla myös muita tekijöitä, joihin sähköntarjoaja haluat edetä, kuten heidän sähköntoimituksensa luotettavuus.(https://www.electronicsb2b.com/important-sectors/consumer-electronics-and-gadgets/the-benefits-and-challenges-of-using-smart-energy-meters/)


Hallitsevampi tapa määrittää, kuinka voimasi tuotetaan, ja toinen menetelmä luettelossamme on yksinkertaisesti tuottaa voimasi itse! Sähköntuotannon jokaisen vaiheen hallinta on paras tapa varmistaa, että energiasi tuottamiseen ei synny saasteita. Tämä voidaan saavuttaa muutamalla tavalla, joista suosituimmat ovat tuuliturbiinit ja aurinkopaneelit. Nämä tekniikat voivat auttaa sinua tuottamaan sähköä kotonasi vähällä vaivalla. Sinun tarvitsee vain asentaa se, sitten se on valmis tuottamaan passiivisesti sähköä kotiisi.


Mutta koska puhumme sähköajoneuvoista ja kodin sähköntuotannosta, saatat kysyä, kuinka tehokas kattoon asennettu generaattori on? Kuinka kauan kestää ladata sähköautoni täyteen? No katsotaanpa! Otamme juuri Iso-Britanniaan hyväksytyn Citroen Amin. Ihanan pieni sähköauto, täydellinen kaupunkiajoon. Ja katsotaan kuinka kauan saattaa kestää tämän auton akun lataaminen täyteen. Aluksi tämän ajoneuvon akun kapasiteetti on 5,5 kWh, mikä antaa akun 48 mailin kantaman.Tuulen voiman valjastaminen


Seuraavaksi meidän on valittava tuuliturbiini, jolla tätä akkua ladataan. Aloitetaan TESUP Atlas 4.0. Tämä tuuliturbiini voi tuottaa 4 kW nimellistehollaan! Pyörii nimellisnopeudellaan 15 m/s tuulen seurauksena koko ajan, tämä turbiini tuottaa tarpeeksi tehoa Citroen Amin akun lataamiseen vain 1 tunnissa ja 23 minuutissa! Valitettavasti tämä ei välttämättä ole realistista, koska turbiini ei todennäköisesti pyöri jatkuvasti nimellisnopeudellaan. Todellisen todennäköisen sähköntuotannon määrittämismenetelmänä käytetään kapasiteettikerrointa.


Kapasiteettikerroin ilmaisee, kuinka todennäköisesti tuuliturbiini pyörii tuulen vuoksi tietyllä hetkellä. Tämä arvo on noin 30 % ajasta suhteellisen tuulisessa maassa, kuten Isossa-Britanniassa, omalla alueellasi. Katso kansalliset meteorologisi tiedot nähdäksesi keskimääräiset tuulen nopeudet. Siksi arvioitu tehokas sähköntuotanto Atlas 4.0:sta Isossa-Britanniassa on noin 1,2 kW. Kaiken kaikkiaan tämä tarkoittaa, että Citroen Amin akun latausteho saataisiin syntyä noin 4 tunnissa ja 35 minuutissa! Ei huonommin! Tätä aikaa voitaisiin jopa lyhentää asentamalla lisää tuuliturbiineja!


Joten jos sinulla on sähköajoneuvo, kannattaa etsiä kotiisi tuulivoimala, joka auttaa lataamaan sähköautosi ja tekemään kuljetuksestasi hiiliystävällisemmän!