top of page

Kiistaton todellisuus: Ilmastokriisi: Polaarinen epätasa-arvo ja ilmastokriisi

Tiesitkö, että Etelämantereen lämpenemisvauhti on kolme kertaa nopeampi kuin maapallon keskiarvo? Tämä on erityisen hälyttävä suuntaus, sillä Etelämantereella sijaitsee maapallon suurin jääpeite. Jos jäätikön sulaminen jatkuu tätä vauhtia, se voi edistää katastrofaalista merenpinnan nousua, mikä voi aiheuttaa miljoonien ihmisten siirtymisen ja tulvia rannikkoyhteisöihin kaikkialla maailmassa.Lämpötilan nousu pohjoisella pallonpuoliskolla

Pohjoisella pallonpuoliskolla lämpötila on noussut tasaisesti viime vuosikymmeninä. Tämä lämpenemissuuntaus on yhdistetty kasvihuoneilmiön voimistumiseen, joka johtuu ihmisen toiminnasta, kuten fossiilisten polttoaineiden poltosta ja metsäkadosta. Tämän seurauksena helleaallot, kuivuus ja maastopalot ovat yleistyneet ja voimistuneet, mikä vaikuttaa ekosysteemeihin, maatalouteen ja ihmisten terveyteen.


Sulavat navat eteläisellä pallonpuoliskolla

Samalla kun pohjoisella pallonpuoliskolla lämpötila nousee, eteläisellä pallonpuoliskolla napajäätiköt sulavat nopeasti. Eteläiset napa-alueet ovat erityisen alttiita ilmastonmuutoksen vaikutuksille, ja niiden vähenevän jääpeitteen seuraukset ovat kauaskantoisia. Etelämantereella, maailman suurimmalla jääpeitteellä, on noin 90 prosenttia maapallon jäästä ja 70 prosenttia makeasta vedestä. Näiden valtavien jäämassojen hajoaminen edistää merenpinnan nousua, mikä on vakava uhka matalilla sijaitseville rannikkoyhteisöille kaikkialla maailmassa. Ihmisen aiheuttamien vaikutusten lisäksi Etelämantereen jäähyllyjen sulaminen häiritsee meriekosysteemien herkkää tasapainoa, mikä pahentaa maailmanlaajuista ympäristökriisiä entisestään.


Lämpötila nousee kolme kertaa nopeammin kuin maapallon keskiarvo.

Ilmastokriisin ehkä hälyttävin näkökohta on se, miten nopeasti lämpötila nousee näillä napa-alueilla. Tutkimusten mukaan lämpötila nousee eteläisellä pallonpuoliskolla kolme kertaa nopeammin kuin maailmassa keskimäärin. Tämä nopea lämpenemissuuntaus on selkeä osoitus siitä, että olemme todistamassa alkavaa ympäristökatastrofia. Tämän eron vaikutukset ovat vakavia ja kauaskantoisia. Maailmanlaajuisiin säämalleihin, merivirtoihin ja biologiseen monimuotoisuuteen kohdistuvat seuraukset ovat arvaamattomia, mikä tekee uhkaavan katastrofin lieventämisestä entistäkin haastavampaa. Ilman kiireellisiä toimia planeettamme herkän tasapainon vahingot voivat muuttua peruuttamattomiksi.


*Alhaalla olevassa kuvassa vertaillaan jään laajuutta vuosina 1991 ja 2021.
Vaikutus ihmiselämään

Ilmastonmuutoksen vaikutukset eivät rajoitu eristettyihin alueisiin, vaan ne vaikuttavat meihin kaikkiin. Äärimmäisten sääilmiöiden yleistyessä yhteisöt kaikkialla maailmassa kohtaavat turvallisuuteensa, elintarviketurvaansa ja toimeentuloonsa kohdistuvia riskejä. Katastrofit, kuten hurrikaanit, tulvat ja helleaallot, ovat muuttuneet tuhoisammiksi, mikä on aiheuttanut miljoonien ihmisten siirtymisen kotiseudultaan ja pahentanut sosioekonomista eriarvoisuutta.


Ratkaisujen löytäminen TESUPin kanssa

Ilmastonmuutos on tosiasia, jonka kohtaamme päivittäin. Eilen iltapäivällä hurrikaani iski Latviaan, kun aurinko paistoi ja lämpötila oli 35 astetta. Se on totta ja sitä tapahtuu. Taistelemme sitä vastaan yhdessä! Toimi TESUPin kanssa tänään ja aloita puhtaan energian tuottaminen TESUPin tuotteilla ! Tarjoamme monipuolisen tuotevalikoiman, jolla voimaannutamme yksilöitä ja yhteisöjä siirtymään kohti vihreämpiä energiavaihtoehtoja.


bottom of page