top of page

Kemikaalien kierrätys kiertotaloudessa

Tiedättehän, mitä sanotaan: toisen roska on toisen aarre. Tämä pätee erityisesti muovijätteen kohdalla. Sen sijaan, että antaisimme sen kasaantua kaatopaikoille tai saastuttaa meriä, voimme kemiallisen kierrätyksen avulla muuttaa roskat aarteiksi.


*Muovista valmistettu kierrätettävä ♻️ pingispöytä.


Mitä kemiallinen kierrätys sitten tarkalleen ottaen on? Se on prosessi, jossa muovijäte hajotetaan rakennuspalikoiksi, jotta voimme käyttää näitä rakennuspalikoita uusien materiaalien valmistukseen. Se on kuin purkaisi legosetin osiin ja käyttäisi palasia uuden luomuksen tekemiseen.


Kemiallisella kierrätyksellä on joitakin merkittäviä etuja perinteisiin kierrätysmenetelmiin verrattuna. Ensinnäkin siinä voidaan käsitellä laajempaa muovijätettä, myös sekamuovia ja saastuneita muoveja.


Kemiallisella kierrätyksellä voidaan myös tuottaa laadukkaampia raaka-aineita kuin mekaanisella kierrätyksellä. Tämä tarkoittaa, että kierrätysmuovista voidaan valmistaa laadukkaampia tuotteita, kuten kestäviä vaatteita tai tukevia rakennusmateriaaleja.


Lisäksi se on perinteisiä kierrätysmenetelmiä tehokkaampaa, koska se ei edellytä muovin sulattamista ja uudelleenmuovaamista, mikä voi olla energiaintensiivistä.


Näistä eduista huolimatta se on monimutkainen prosessi, joka edellyttää lämpötilan, paineen ja kemiallisten reaktioiden tarkkaa hallintaa. Lisäksi se voi olla kalliimpaa kuin perinteiset kierrätysmenetelmät. Kustannusten odotetaan kuitenkin laskevan teknologian kehittyessä.


Mikä on siis lopputulos? Kemiallinen kierrätys on lupaava tapa muuttaa muovijäte joksikin arvokkaaksi, kuin tuhkasta nouseva feeniks. Sillä on omat haasteensa, mutta se on tärkeä väline muovin kiertotalouden luomisessa. Nostetaan siis kaikki kierrätysmuovilasi kemialliseen kierrätykseen!