top of page

James Webb -teleskooppi ja infrapunateknologia uusiutuvassa energiassa.

James Webb Space Telescope (JWST) lanseerattiin äskettäin monivuotisen kehitystyön ja vuodesta 1996 alkaneen uudelleensuunnittelun huipentumana. Tämä teleskooppi on erittäin vaikutusvaltaisen Hubble-avaruusteleskoopin seuraaja, joka on ollut käytössä sen laukaisusta vuonna 1990 lähtien.


Uudessa JWST:ssä on paljon enemmän ominaisuuksia kuin Hubble-teleskoopilla, joka luottaa pääasiassa kehittyneeseen infrapunatunnistustekniikkaan kerätäkseen tietoja maailmankaikkeuden kaukaisista kulmista!


Vaikka avaruusteleskooppi ei juurikaan vaikuta uusiutuvan energian teknologiaan täällä maan päällä, samankaltaiset maapalloa kiertävillä satelliiteilla käytetyt anturit voivat olla suureksi avuksi sään ja tuulen nopeuden ennustamisessa uusiutuvan energian tuotannon aloilla.


Tavallisesti meteorologit (ammattilaiset, jotka ennustavat säätä) saavat päivän aikana käyttöönsä näkyviä kuvia maasta pilvipeiteineen, joita voidaan käyttää säämallien ennustamiseen.


Yön aikana Maa ja sen sääolosuhteet eivät kuitenkaan ole enää näkyvissä, joten meteorologit ovat pimeässä (kirjaimellisesti!). Tässä infrapunasatelliitit (IR) tulevat käyttöön! Ne ovat hyviä havaitsemaan asioita pimeässä, koska ne perustuvat esineiden lämpöpäästöihin.


Tämä tarkoittaa myös sitä, että IR-kuvat voivat erottaa kuumat ja kylmät alueet ja pilvet, mikä on erittäin hyödyllinen ominaisuus sään ennustamisessa!


Tarkemmat sääennusteet sopivat hyvin tuuliturbiinien suorituskyvyn ja siten niiden tuottaman tehon ennustamiseen. Erittäin hyödyllinen auttamaan maita tasapainottamaan virtalähteensä oikein!