cop27

COP 27 ilmastohuippukokous

COP27 on konferenssi, jossa maailman johtajat kokoontuvat kahden viikon ilmastoneuvotteluihin, kun valtiot kamppailevat kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi maailmanlaajuisen energiakriisin, Euroopan sodan ja nousevan inflaation keskellä. Se tarkoittaa YK:n ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen (UNFCCC) osapuolten konferenssia.Kesäkuussa 1992 Rio de Janeirossa Brasiliassa pidetyssä Earth Summitissa 154 maata allekirjoitti ensimmäisen kerran UNFCCC:n. Huippukokouksen tavoitteena oli tasapainottaa kasvihuonekaasujen pitoisuuksia ilmakehässä ja hallita polttoaineiden jakautumista ilmaston lämpenemiseen.


Viime vuonna se pidettiin Glasgow'ssa Skotlannissa ja tänä vuonna Sharm el Sheikhissä Egyptissä, joka on 27. kokous.


Konferenssin päätavoitteena on etsiä ratkaisuja nouseviin maapallon lämpötiloihin ja ilmastonmuutokseen. Maailman johtajat toivovat saavansa äänensä kuuluviin ja laativat kattavan suunnitelman vuoden 2015 Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi ja planeettamme kohtaavan maailmanlaajuisen ilmastokatastrofin estämiseksi. Varakkaat maat yrittävät auttaa kehitysmaita fossiilisilla polttoaineilla ja siirtymällä uusiutuvaan energiaan korvaamalla pahenevien tulvien, myrskyjen ja helleaaltojen menettämää talouskasvua. Tapahtumaan odotetaan yli 35 000 osallistujaa.


Toinen Cop27:n tavoite on vahvistaa nettohiilipäästöjä, valtion taloudellisia sitoumuksia, työoloja sekä suojella yhteisöjä ja luontotyyppejä ilmaston lämpenemisen aiheuttamien äärimmäisten sääilmiöiden eturintamassa.


Viimeaikaiset luonnonkatastrofit, kuten kuivuus, kova kuumuus, hurrikaanit ja äkilliset tulvat Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa tänä kesänä saavat kansat korostamaan globaalin yhtenäisyyden ja toiminnan tarvetta.


Cop27:n puitteissa on joitain erityisiä päiviä:

11. marraskuuta hiilidioksidipäästöjen vähentämispäivä

Pariisin sopimuksen hyväksymisen jälkeen yrityksillä ja teollisuudenaloilla on ollut suunnitelmia ja politiikkoja hiilijalanjälkensä vähentämiseksi ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

14.11. vesipäivä

Tänä päivänä käsitellään kestävää vesivarojen hoitoa, veden niukkuutta, kuivuutta, ilmastovaikutuksia vesivaroihin, kestävää kehitystä ja varoitusjärjestelmiä.

15. marraskuuta energiapäivä


Se keskittyy uusiutuvaan energiaan, vihreään energiaan, energian muuntamiseen, energiatehokkuuteen ja tapoihin hallita suunniteltua globaalia energiamuutosta.


Tämän huippukokouksen tavoitteena on selvittää, pystyykö kansainvälinen järjestö ratkaisemaan kasvavan maailmanlaajuisen kriisin. Aloita hiilidioksidipäästötön tulevaisuutesi tänään Decarbonization-päivänä ostamalla Tesup-tuotteita!